Vijf korte boekrecensies van Martin Doorn


De vliegenvanger

Dit is een boek dat niet vermoeit, maar wel boeit. (plagiaat). Het handelt over de grote invloed van de kerk. Met name de katholieke kerk, op het leven van mensen. De voorschriften, maar vooral de angst die de kerk zaait en uitbuit heeft veel invloed op de mensen die vóór 1960 leefden. De hoofdpersoon, hoewel voorbestemd om priester te worden, neemt het niet zo nauw. Hij leeft zijn leven meer als een vrolijke flierefluiter die het leven neemt zoals het komt. Nadat de katholieke kerk zich van haar bedriegerkant heeft laten zien trekt hij de wijde wereld in. Zijn avonturen worden heel luchtig en vrolijk beschreven en blijven het hele boek door aangenaam leesvoer. Het ruime en zeer rekbare geweten van de hoofdpersoon zorgen er voor dat er deuren voor hem open gaan, die hij echter zelf na enige tijd weer dichtslaat. Ondanks zijn avonturen en romances blijven twee herinneringen aan hem knagen. Twee liefdesrelaties uit zijn prille jeugd laten hem niet los. Eén met een meisje en één met een jongen. Een heel leesbaar en luchtig boek. Met hier en daar een verborgen verwijt aan de kerk.

Titel: De vliegenvanger.
Auteur: Ravelli.
Boeknummer Aangepast lezen: a 431697.

De woonschool

Hoewel anderen het moeten bepalen, vind ik mijzelf beslist niet wereldvreemd. Toch viel ik bij het lezen van dit boek van de éne in de andere verbazing. Niet zozeer door de gebeurtenissen, die hier en daar wel aangrijpend zijn, maar door het feit dat deze woonschool in de jaren zestig bestond. Ik vervulde in die tijd mijn dienstplicht en kwam daardoor in aanraking met alle lagen van de bevolking. Er was wel eens een jongen die wat minder fris rook, maar van vlooien of luizen was absoluut geen sprake. De toestanden die in dit boek beschreven worden waren mij niet onbekend, maar dat ze nog voorkwamen in de jaren zestig heeft mij zeer verbaasd. In de woonschool, een klein wijkje aan de rand van Haarlem, werden ‘onaangepaste of asociale’ gezinnen geplaatst, om deze, met behulp van een hele rits welzijnswerkers, zich te laten aanpassen aan de ‘nette’ maatschappij. In één van deze gezinnen met een zwakbegaafde vader, moeder en kinderen wordt een meisje met een gezond verstand geboren. Dit boek is haar waar gebeurde levensverhaal. Er worden schrijnende verhalen verteld, maar ook hilarische anekdotes. Het is een aangenaam geschreven boek, al moest ik tijdens het lezen wel opvallend vaak op mijn hoofd krabben en kreeg ik af en toe jeuk op de raarste plaatsen.

Titel: De woonschool.
Auteur: Christel Jansen.
Boeknummer Aangepast lezen: a 432812.

De wettelozen

Ik heb u al eens medegedeeld dat John Grisham, de schrijver van dit boek, één van mijn favoriete auteurs is. Dit boek is een kleine verzameling van korte verhalen. Wel typisch Grisham. Als voormalig advocaat stelt hij heel vaak de totaal verrotte en hopeloos ouderwetse Amerikaanse rechtspraak aan de kaak. Dat er in Nederland soms klassenjustitie voorkomt weten we allemaal, maar in Amerika is het standaard. Alleen al het feit dat 80%van de gevangenen zwart is, terwijl de bevolking slechts uit 19% zwarten bestaat geeft te denken. Bovendien heeft Amerika, naar rato, vijf maal zoveel gevangenen als in elk willekeurig ander land. Grisham toont de ongelijkheid aan en doet steeds weer verslag van corruptie en vriendjespolitiek. Daarbij gaat hij soms diep in op de menselijke tragedies die zich dankzij het rechtssysteem afspelen. Vooral het laatste verhaal in dit boekje is erg aangrijpend. Het draait om een jongen met AIDS, die wordt weggestopt in een zwarte wijk.

Titel: De wettelozen.
Auteur: John Grisham.
Boeknummer Aangepast lezen: a424204.

Houvast

De schrijver haalt er in de eerste helft veel maatschappelijke problemen bij, zoals: jeugdcriminaliteit, drugsgebruik, scheiding, ontrouw, opvoedproblemen, zelfmoord, pesten op school en seksisme, om er maar een paar te noemen. Al deze problemen lopen door elkaar en zorgen voor een nogal ingewikkeld en een beetje onoverzichtelijk verhaal. Dat leidt er toe dat de schrijver zich ingraaft en al die, door hem opgeworpen problemen, moet oplossen. De verhaallijnen moeten bij elkaar komen en tenslotte één verhaal vormen. Daar slaagt hij in. Wel een beetje ver gezocht en de oplossingen die hij kiest zijn niet verrassend. Het blijft een Amerikaans boek, dus uiteindelijk worden natuurlijk de vuurwapens getrokken. Je doodt je vijand en dat is dat. Er blijven veel onbeantwoorde vragen over, hetgeen ik nogal onbevredigend vind. Hoe het met meerdere hoofdpersonen afloopt blijft onduidelijk. Het is een typisch Amerikaans verhaal over een psychopaat die vrouwen vermoord en de problemen van het drugsgebruik. Als Europeaan spreekt het mij niet zo erg aan.

Titel: Houvast.
Auteur: Harlan Cohen.
Boeknummer Aangepast lezen: a 416764.

Gouden Saffraan

Een jonge vrouw raakt verliefd op een Marokkaanse arts. Als hij na een korte liefdesrelatie plotseling is verdwenen gaat ze naar hem op zoek. Uiteindelijk belandt ze, na een enerverende reis door de woestijn, in het Marokkaanse Marakech . Een totaal andere wereld voor een vrouw uit het Amerika van ongeveer 1930. Als vrouw alleen wordt ze genegeerd en zelfs niet voor vol aangezien. Na veel omzwervingen vindt ze uiteindelijk de zus van haar geliefde. Maar ook daar is ze niet welkom. Langzamerhand begint ze de Marokkaanse cultuur te begrijpen en gaat ze gesluierd door de stad. De schrijfster voert je mee door de stad, maar laat je ook indringend kennis maken met de moslimcultuur, de zeden en gewoonten daarvan. Tijdens het lezen van dit boek kon ik de onderhuidse vijandschap voelen die een westerse vrouw oproept bij Moslim mannen en vrouwen. Ook de geuren, kleuren en het geroezemoes van de marktjes kon ik meebeleven. Het moge duidelijk zijn dat de schrijfster een bijzonder talent heeft om je de sfeer, de beelden en de stille bedreiging te laten ondergaan. Dit is weer eens een boek dat er uitspringt door uitstekende vertelkunst. Een boek dat ik sterk zou willen aanraden.

Titel: Gouden Saffraan.
Auteur: Linda Holeman.
Boeknummer Aangepast lezen: a 426488.

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website