UITSLAG PRIJSVRAAG 'de beste boekbespreking'


Omdat er meer is dan het schrijven van een verhaal, een gedicht of een brief, vormen die veel voorkomen, heeft de redactie van Pointe een boekbesprekingen-prijsvraag uitgeschreven. Hierbij is steun ontvangen van Stichting Dr. Alam Darsono om een geldprijsje te kunnen verlenen.
De redactie en de stichting willen het schrijven van boekbesprekingen door blinden en slechtzienden stimuleren. Voor hen zijn boeken in aangepaste leesvorm beschikbaar en soms kunnen zij met een hulpmiddel een boekje lezen, al dan niet vanwege een tegemoetkomende lettergrootte. Hun leeservaringen, bespiegelingen en meningen kunnen zij omzetten in boekbesprekingen. En dat moeten zij ook doen.
Aan de prijsvraag hebben vijf inzenders deelgenomen. Zij hebben in totaal negen boekbesprekingen ingezonden. Tegen meerdere besprekingen per persoon bestaat geen bezwaar, want over het aantal inzendingen per deelnemer was niets bepaald in het eenvoudige en sobere prijsvraagreglement. Ook overigens voldeden de deelnemers aan de regels. Als enig jurylid kon ik mij, na deze formele toets, plaatsen voor de beoordeling, die zou moeten leiden tot de enkelvoudige conclusie van de beste bespreking.
Ik diende mij – uitgaande van de regels – aan twee criteria te houden: originaliteit en stijl en het naar voren komen van een mening. Met het laatste criterium ben ik begonnen. Nadat ik de inzendingen gelezen had, kon ik zonder veel moeite vaststellen dat in alle besprekingen een mening naar voren komt. Uiteindelijk zou het om 'originaliteit en stijl' moeten gaan. Dat vroeg om herlezing en nog eens goed wegen. Uiteindelijk ontkwam ik niet aan de bespreking van het boek van een jonge vrouw die haar ervaringen met haar ernstige slechtziendheid en haar onontkoombaar gebleken revalidatieproces heeft beschreven in een boek dat als titel de sterkte van de lens voor haar ene, nog functionerende, oog heeft gekregen '+ 23'. Dit boek van Annemiek van Munster is op een originele – meevoelende – wijze stijlvol besproken onder de titel 'Kroniek van een uitgesteld aanvaardingsproces' door Yves Taffin. Hem komt de prijs – een bedrag van 100 euro – toe.
De ingezonden boekbesprekingen zijn hierna opgenomen. De winnaar gaat voorop. Omdat er slechts sprake is van één prijs, heb ik voor de verdere volgorde een alfabetische schikking op basis van de achternamen van de inzenders toegepast.

Redactie Pointe, Jaap van der Hoest

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website