Zes korte boekbesprekingen van Martin Doorn


Dood van een thrillerschrijfster


Waar gaat dit boek over? Nou, nergens over. Het is een voortdurende beschrijving van de omgeving. Dit op een overdreven manier. Talloze bijvoeglijke naamwoorden worden uit de kast gehaald. Een blauwe lucht. Een azuurblauwe lucht. Een avondrode lucht. Een heldere ochtendlucht, enz. en z. Dan heb ik het nog alleen over de lucht. Zo wordt alles tot in den treure beschreven. Uiterst vervelend. Maar het verhaal dan zult u vragen. Wie het weet mag het zeggen. De schrijfster slaat vele zijpaadjes in, maar die blijken allemaal dood te lopen. Zinloos boek.

Boekgegevens


Titel: Dood van een thrillerschrijfster
Auteur: Pauline Slot
Boeknummer Passend lezen: a447191

Slachthuisblues


Een goed geschreven politieroman, zoals een politieroman geschreven moet worden. Geen echte spannende hoogtepunten, maar toch voortdurend de nieuwsgierigheid hoe het afloopt. Goede beschrijvingen van de omgeving, zodat je je een goede voorstelling kan maken van het landschap. De keuze van het wapen waarmee een moord is gepleegd, is opmerkelijk en ik ben jaloers op de auteur omdat ik dit nooit verzonnen heb. Een goed rondlopend verhaal dat je niet met vragen achterlaat.

Boekgegevens


Titel: Slachthuisblues
Auteur: Peter Robinson
Boeknummer Passend lezen: a446991

Onder water


Een boek naar mijn hart. Gewoon een goed en spannend verhaal zonder poespas. Geen hoogdravende zinnen of talloze bijfiguren. De vrouwelijke hoofdpersoon is een wat naïeve vrouw die haar luxe leventje leidt dat haar verstrekt wordt door een hardwerkende echtgenoot. Dat neemt ze voor lief en vindt het wel makkelijk. Ze vermoedt dat haar man vreemd gaat en besluit wraak te nemen op de traditionele manier. Ze gaat zelf ook vreemd. Het blijkt allemaal heel anders in elkaar te zitten. Dat weet de lezer wel, maar de vrouw niet. Goed gevonden verhaallijn en verrassende plot. Bovendien uitstekend voorgelezen. Zou zeker door jaloerse echtgenotes gelezen moeten worden.

Boekgegevens


Titel: Onder water
Auteur: Linda Jansen
Boeknummer Passend lezen: a444395

Zeegang


Ik ben kwaad en ik ben blij. Dat lijkt erg vreemd, maar ik ben kwaad omdat mijn geschiedenisleraren mij verkeerd hebben voorgelicht en blij omdat dat door dit boek nu eindelijk eens wordt rechtgezet. Kwaad ook omdat die zogenaamde historici van voor ongeveer het jaar 2000 niet meer hebben gedaan dan bestaande geschiedenisboeken overschrijven. De historici van na 2000 doen tenminste eigen onderzoek. Dat werpt vaak een heel ander licht op de geschiedenis zoals ik die op school heb geleerd. De auteur van dit boek is zo’n historicus die zelf op zoek is gegaan naar de waarheid. En dat maakt mij weer blij. Hij heeft met name onderzoek gedaan aan de hand van de ‘Prize papers’ in het Engelse Kew. Daar ligt een schat aan scheepspapieren en poststukken uit de zeventiende en achttiende eeuw, afkomstig uit schepen die door de Engelsen werden buitgemaakt op de Hollanders. Het gaat dan over alle soorten schepen: marineschepen, vissers, grote en kleine koopvaarders en natuurlijk de VOC-schepen. Ook schepen van de WIC komen voor. Dan blijkt uit de papieren die van deze schepen zijn meegenomen naar Kew, dat er van de verhalen over de slechte behandeling op de slavenschepen geen enkele sprake is geweest. Over die zogenaamde slechte behandeling heb ik mij al eerder verbaasd. Een zeeman zorgt immers altijd goed voor zijn lading, of hij nu uit goederen of slaven bestaat. Een dode slaaf levert niets op. Al uit eerdere bronnen is gebleken dat de sterfte onder de bemanning gelijk was aan de sterfte onder de vervoerde slaven. Namelijk 13% per reis. Dat is heel iets anders dan dat wat in de oude geschiedenisboeken staat vermeld. De andere vormen van ‘Zeegang’ komen ook uitvoerig aan bod. Het leven aan boord en de verdiensten worden helder uiteengezet. Zelfs het leven van de zeeman tussen de reizen door wordt besproken. Ik vond het een verhelderend en interessant boek met aandacht voor detail.

Boekgegevens


Titel: Zeegang
Auteur: Jaap R. Bruin
Boeknummer Passend lezen: a447122

Ons creatieve brein


Het is beslist geen makkelijk boek om te lezen. Dit komt mede door de vele medische termen die gebruikt worden. Bovendien is het een dik boek. Interessant is het beslist. Volgens de schrijver, Dick Swaab, zijn wij ons brein, zoals hij in zijn vorige boek al uitlegde. Hier gaat hij dieper in op de oorzaken van het feit wie wij zijn en waarom. Volgens Swaab ligt dat aan de ontwikkeling van diverse hersengebieden. Welke delen of kwabjes meer of minder ontwikkeld zijn. In het kort komt het er op neer dat wij eigenlijk niets kunnen doen aan de handelingen die wij verrichten. Een dief of moordenaar volgt de bouw van zijn hersenen en handelt daar naar. Mij gaat dat iets te ver. Maar wie ben ik? Geruststellend is het wel. Dat ik een betweterig, irritant mannetje ben, daar kan ik niets aan doen. Mijn hersenen, waar één of ander kwabje niet goed ontwikkeld is, is daar de oorzaak van. Maar om nu al die onaangename, onaangepaste, egoïstische en criminele mensen, vol begrip in de armen te sluiten, zie ik mij nog niet doen.

Boekgegevens


Titel: Ons creatieve brein
Auteur: Dick Swaab
Boeknummer Passend Lezen: a448018

Pogingen iets van het leven te maken


Het is een grappig bedoeld boekje, toch heeft het op mij niet zo veel indruk gemaakt. De humor is vooral zogenaamde ‘Amsterdamse humor’, die zoals u weet voornamelijk uit leedvermaak bestaat. Niet echt mijn soort van humor. Verder gaat het en dat dan weer wel terecht, over het afdanken van ouderen. Stop ze maar in een tehuis en verder moeten ze hun mond houden. De ouderen zijn immers niet van nut voor de economie en we moeten er zo snel mogelijk van af. Daar vergist men zich totaal in. Zonder de ouderen zou de economie veel slechter af zijn. Bovendien hebben de ouderen van nu de opleiding van de huidige generatie betaald en gezorgd voor de huidige welvaart. Tegenwoordig moeten de ouderen zo lang mogelijk in het eigen huis blijven. Dit met minimale professionele hulp en het liefst met de gratis hulp van vrijwilligers. Dat is weer een kapitale vergissing. Ouderen vereenzamen, kunnen zichzelf minder goed verzorgen en komen vaker, veel vaker dan vroeger, in een uitermate kostbaar ziekenhuis terecht. Tel uit je winst. Een niet onaardig boekje, dat hier en daar een glimlach oproept, maar ook niet meer dan dat.

Boekgegevens


Titel: Pogingen iets van het leven te maken
Auteur: Hendrik Groen
Boekgegevens Passend lezen: a439777

***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website