Vijf korte boekrecensies van Martin Doorn


Papillon

Dit is al een heel oud en tevens beroemd boek. Bovendien is het een waar gebeurd verhaal. Waarom las ik het dan niet eerder zult u zich afvragen. Dat komt eenvoudig weg omdat ik niet zo van de Fransen gecharmeerd ben. Ik vind ze arrogant en zij vinden zichzelf het beste volk ter wereld. Daar kan ik slecht tegen. Toch heb ik het nu gelezen. Waarom? Omdat ik tegen de tijd dat u dit leest zelf op weg ben naar, of net vertrokken ben van, Duivelseiland. Dit eilandje en voormalige strafkolonie ligt in de monding van de Marowijne. De grensrivier tussen Frans Guyana en Suriname. Mijn vrouw en ik doen dit eiland aan tijdens een cruise in de Cariben en de Amazone. Het boek 'Papillon' was dus eigenlijk verplichte kost omdat het voornamelijk gaat over de strafkolonie waartoe Duivelseiland behoort. Nu ben ik blij dat ik het eindelijk gelezen heb. Het is een zeer vlot geschreven boek dat voornamelijk verhaalt over het leven in de strafkolonie en de diverse ontsnappingspogingen van gevangene Papillon. De welig tierende corruptie van gevangenen en bewakers. De complotten en onderlinge afrekeningen. Het elk uur verdacht zijn op een mes tussen je ribben, of een dodelijk ongelukje, maken het boek spannend en meeslepend. De beschrijvingen van de omgeving en de behuizing zijn kort, maar helder. Ik kon mij er een goede voorstelling van maken. Ik zal zien of mijn voorstellingen juist zijn. Mocht u het boek nog niet gelezen hebben: toch maar doen.

Boekgegevens
Titel: Papillon
Auteur: Henri Charrière
Boeknummer Loket aangepast-lezen: a106729

Huid en haar

De hoofdpersonen in dit boek worden door de schrijver op een beschouwende manier beschreven. Hij constateert feiten en gebeurtenissen. Emotie blijft voor een groot deel achterwege. De hoofdpersonen hebben maar zijdelings iets met elkaar te maken. Ze hangen slechts als los zand aan elkaar. De verbinding bestaat voornamelijk uit seks. Geen emotionele of liefdevolle seks. Maar seks als consumptieartikel. Onder het motto: 'Ik was jouw rug, jij wast de mijne'. Al gaat het hier om andere lichaamsdelen. Met één van de hoofdpersonen, de docent economie, die zichzelf zeer waardevol voor de samenleving vindt, terwijl wij allen weten dat de wereld er beter uit zou zien zonder economen, loopt het niet goed af. Net goed zou ik willen zeggen. Dit laatste is een bewijs dat de schrijver mij in het verhaal heeft weten te trekken. Ik denk dat de term 'onderhoudend' wel het meest toepasselijk is op dit boek. Maar, vergeet niet: 'Verzin het allemaal maar'.

Boekgegevens
Titel: Huid en haar
Auteur: Arnon Grunberg.
Boeknummer Loket aangepast-lezen: a427353

Bloedhonden

Het thema van dit boek is de jacht op enkele mensen om hen uiteindelijk te doden. De reden om dit te doen is even eenvoudig als afschuwelijk. De te bejagen mensen zijn in de ogen van de jagers nietsnutten waar de maatschappij niets aan heeft en derhalve zal niemand ze missen. Een andere reden die er nog bij komt is de lol, zo u wilt, de kick van het jagen en het doden. De jagers betalen veel geld voor dit genot en de organisator verdient er navenant veel aan. De schrijfster weet de spanning telkens weer goed op te voeren, zodat je het boek maar moeilijk kunt neerleggen. Wel ben ik af en toe de weg een beetje kwijt geraakt. De jagers rijden paard, dan weer lopen ze en plotseling rijdt men in een auto. Hoe dit kan gebeuren wordt niet verklaard. Op het éne moment is men op een afgebakend terrein en even later weer in de vrije natuur. Hoe dat kan? Ik zou het niet weten. Haar boek: 'De duisternis valt' zit wat dat betrreft beter in elkaar. Maar als u van een spannend boek houdt, toch maar lezen.

Boekgegevens
Titel: Bloedhonden
Auteur: Karine Giébel
Boeknummer Loket aangepast-lezen: a424832

Sporen naar de dood

Ik heb al veel van deze schrijver, Ken Follett, gelezen, maar dit, al wat oudere boek, nog niet. Bekend is dat de schrijver erg kritisch is over de bemoeizucht van de Amerikaanse overheid met andere landen. Toch heeft ook hij zich, getuige dit boek, in de luren laten leggen door de Amerikanen. In de tijd dat dit boek geschreven is noemde Ronald Reagan de Afghanen nog vrijheidstrijders en Follett heeft dat zonder meer overgenomen. Achteraf is het natuurlijk makkelijk te oordelen, maar dat is flauw en wil ik niet. Wel is het bijna vermakelijk om te lezen hoe de wereld veranderd is en hoe de politiek werkt, maar vooral draait, liegt en bedriegt. De vrijheidsstrijders van weleer zijn nu terroristen. Alleen maar omdat ze nu tegen een andere vijand vechten, die toevallig Amerika heet. Ik denk dat Ken Follett er ook zo over denkt. Het boek op zich is wel een heel mooi boek dat tevens een inzicht geeft in de verderfelijke praktijken van inlichtingendiensten als de KGB en de CIA. Het kind van de rekening is en blijft het Afghaanse volk. Het boek handelt over een jonge vrouw die deels uit idealisme, deels uit hang naar avontuur, met haar man naar Afghanistan vertrekt om medische zorg te verlenen. Ze ondervindt de vrouwonvriendelijkheid, maar ook de voldoening om te kunnen helpen. Na enige tijd slaat de twijfel toe. Is alles niet zinloos en verspilde moeite? Een avonturenroman met op de achtergrond het politieke spel, al is het boek door de tijd ingehaald. Toch lezen als u het niet gelezen heeft.

Boekgegevens
Titel: Sporen naar de dood
Auteur: Ken Follett
Boeknummer Loket aangepast-lezen: a131873

Zinderend

Een boek vol erotische verhalen geschreven door vrouwen. Lang was er het idee dat alleen mannen vreemd gingen. Dat kon natuurlijk niet stand houden omdat er ook vrouwen moesten zijn om vreemd mee te gaan. Dit boek geeft een kijkje vanuit het perspectief van de vrouw. De vrouwen beleven allerlei avontuurtjes en nemen geen blad voor de mond als ze er over vertellen. Naar mijn mening is dit werkelijk een boek vol erotiek en dan bedoel ik niet het saaie en oninspirerende geleuter van een zogenaamde schrijfster als Heleen van Royen. Nee, dit boek gaat echt over spannende erotiek. Leuk!

Boekgegevens
Titel: Zinderend
Auteur: diverse schrijfsters
Boeknummer Loket aangepast-lezen: a421677


***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website