VAN DE REDACTIE


Ramsey Nasr werd in januari 2009 voor vier jaar verkozen tot Dichter des Vaderlands. Begin 2013 zal hij deze hoedanigheid dus beëindigd zien. Dan zal het aan een andere dichter zijn om voor enige jaren de kwaliteit van opperpoëet invulling te geven.
Ik kom op Ramsey Nasr vanwege de verschijning van zijn bloemlezing uit acht eeuwen Nederlandse gedichten, onder de titel ‘Hier komt de poëzie!’. Het bijzondere van deze uitgave is dat deze niet op papier is verschenen, maar op zeven audio-cd’s. En bovendien leest de bloemlezer de gedichten zelf. Dat biedt de gepresenteerde poëzie een zodanig reliëf dat ik wel van een extra dimensie zou willen spreken. Achterop de cassette, waarin de mapjes met de cd’s zitten, - te vergelijken met de achterflap van een boek – schrijft Ramsey Nasr hoe hij tot deze uitgave is gekomen. Ik citeer een passage uit deze tekst: “Het was altijd mijn droom om door middel van voordracht dichters als Gorter, Lucebert, Vasalis, Boutens en Anna Bijns voor een modern publiek te ontsluiten. Aanvankelijk zouden we één cd uitbrengen, met daarop losse gedichten van mijn literaire helden. Naarmate ik me echter in het project begon te verliezen, stuitte ik op steeds meer fantastische dichters die ik zelf nauwelijks kende of al bijna vergeten was. En toen...., liep het allemaal een beetje uit de hand. Van een korte liefdesverklaring groeide het project uit tot een reddingsactie voor bedreigde dichters”. Zo geeft Ramsey aan hoe hij tot de 8 uur hoorbare poëzie van de uitgave is gekomen. Opmerkelijk is dat hij van voordracht spreekt en niet van lezen of voorlezen. Dat hij dit doet is verklaarbaar, zowel vanuit het beluisteren van de cd’s als door het gegeven dat Ramsey Nasr niet alleen dichter is, maar ook acteur en bovendien regisseur. Hiermee moet hij de kwaliteit hebben om zich inlevend, met goede intonatie en gepast gebruik makend van zijn stem teksten te presenteren. En daarvan geeft hij op de cd’s blijk. Dat hij over deze kwaliteit beschikt, was hem al in juni 2001 duidelijk geworden. Hij schrijft erover op de eerder al genoemde achterzijde van de cassette: “Tijdens een poëzieavond in Rotterdam stapt een man op me af. Ik heb zojuist een lang gedicht van Leopold voorgedragen en de vriendelijke man blijkt een achterneef van de beroemde dichter. Hij schudt me de hand. ‘Dit is de eerste maal dat ik dit gedicht van mijn oudoom begrijp’".
Om een indruk te geven van de hoeveelheid gedichten en de gemaakte indeling over de 7 cd’s, geef ik de titel van iedere cd en vermeld ik daarachter het aantal gedichten dat erop staat. Zo geraak ik tot het volgende overzicht:
1. De Middeleeuwen (34);
2. De Gouden Eeuw (44);
3. De 18e en de 19e Eeuw (47);
4. De Tachters en Aanverwanten (50);
5. De Laatste Antieken (55);
6. De Eerste Modernen (59);
7. De Vijftigers en Tijdgenoten (60).

Het laatste gedicht heeft de titel ‘Voor Gerrit’, een in memoriam van Ramsey Nasr zelf voor Gerrit Komrij, aan wie deze cd-verzameling ‘Hier komt de poëzie’ is opgedragen, met de woorden: ‘Met zijn liedevol samengestelde bloemlezingen heeft hij een vaderland voor me ontsloten’.
Voor wie belangstelling heeft:
‘Hier komt de poëzie’ is uitgegeven door HKM Literatuur. De distributie is in handen van Uitgeverij Rubenstein te Amsterdam.

29 november 2012, Jaap van der Hoest
***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website