Om te beginnen moet ik zeggen dat dit boek een geweldig stuk vakwerk is. Het is goed geschreven, maar vooral de research laat niets te wensen over. Dat hoort natuurlijk ook bij een historische roman, maar soms rammelt er nogal wat. Het boek speelt zich af tijdens de 80-Jarige oorlog. Er wordt helder uit de doeken gedaan wat de aanleiding was, hoe het van kwaad tot erger kwam en welke partijen tegenover elkaar stonden. De rollen van kerk, geld en macht worden inzichtelijk beschreven.
Een beetje nijdig werd ik wel tijdens het lezen van dit boek. Waarom?, vroeg ik mij af, hebben mijn geschiedenisleraren mij dit niet zo duidelijk uitgelegd. Waarom moest ik vrijwel alleen jaartallen uit mijn kop leren? Het had ook anders gekund. Dat bewijst dit boek.
Simone van der Vlugt beschrijft het leven van een artsengezin in deze periode. Voor een arts was er in die tijd genoeg te doen, met alle epidemieën van tyfus, cholera, de tering en niet te vergeten de pest. Niet dat er oplossingen of medicijnen waren, maar men deed zijn best. Ook de gebeurtenissen, zoals het beleg van Naarden en Haarlem, de victorie die bij Alkmaar begon en Leidens ontzet, worden beeldend beschreven. Het blijft ook een roman, vandaar dat het levensverhaal van het artsengezin en met name dat van de oudste dochter door het hele boek heen een prominente rol speelt. Ik vond het een zeer aangenaam boek om te lezen. Het boeit, geeft wat meer inzicht in de geschiedenis en het verhaal is goed bedacht.
Titel: Rode sneeuw in december.
Auteur: Simone van der Vlugt.
Boeknummer Aangepast Lezen: a431869.
Tja, wat moet ik er van zeggen? Een boek waarvan er dertien in een dozijn gaan. Een liefdesverhaaltje zoals schrijfster Jill Mansell er talloze heeft geschreven. En niet te vergeten er ook talloze van heeft verkocht. De schrijfster van dit boek hanteert de zelfde formule. Veel gedoe, maar aan het einde krijgen ze elkaar. Ik bestelde dit boek omdat de titel suggereerde dat het in Havanna speelde. Ik hoopte tussen het verhaal door wat informatie over Cuba te krijgen. Ik was er zo’n 20 jaar geleden en het benieuwde mij of er veel veranderd was. jammer genoeg speelt het verhaal zich maar voor een heel klein gedeelte in Havanna af. Bovendien heeft de schrijfster haar ogen voortdurend in haar zak gehad, of heeft ze de informatie over Cuba gewoon in een reisgidsje opgezocht.
Over het boek zeg ik: ‘Als u van een liefdesroman houdt, kunt u dit boek gerust lezen. U zult er waarschijnlijk plezier aan beleven’.
Titel: Een kus in Havanna.
Auteur: Michelle Jackson.
Boeknummer Aangepast lezen: a430427.
‘Ik heb al een hele poos geen echt verrassend boek gelezen’, zei ik onlangs tegen mijn vrouw. De volgende dag begon ik aan dit boek, ‘Roerloos’. Dat bleek verrassend. Na een paar bladzijden dacht ik nog dat het weer een voorspelbaar flutboek zou zijn. Maar dan gebeurt er een aanrijding, die de hoofdpersoon totaal in de kreukels helpt. Ze raakt in een coma, dat overgaat in het zogenaamde ‘Locked-in syndroom’. Een toestand waarin je bij bewustzijn bent, maar dat niet duidelijk kunt maken, omdat je niets kunt bewegen en geen enkele controle hebt over je lichaamsfuncties. Meestal is het enige wat je kunt, ‘horen’. Je maakt de wereld om je heen bewust mee, maar kan er op geen enkele manier aandeelnemen. Je bent opgesloten in je eigen lichaam en volkomen hulpeloos. Omdat je omgeving geen enkele respons van je krijgt, is niet met zekerheid vast te stellen of je werkelijk iets hoort. Naarmate deze toestand langer duurt, krijgt de hoofdpersoon in dit boek steeds meer onverwachte bekentenissen te horen van de mensen in haar omgeving.
Het boek springt nog al eens van de hak op de tak, maar als je oplet, is het goed te volgen. Zeker na de eerste helft loopt de spanning langzaam maar zeker op. Dan denk je ook dat je de afloop kunt voorspellen. Maar die is verrassend anders. Een zeer lezenswaardig boek.
Titel: Roerloos.
Auteur: Joy Fielding.
Boeknummer Aangepast Lezen: a422365.
Een jongeman meldt zich vrijwillig aan voor deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Hij is pas 17 en liegt over zijn leeftijd omdat hij anders niet zou worden aangenomen. Tijdens zijn basisopleiding in Engeland komen er gevoelens voor een medesoldaat naar boven. Bij een andere soldaat wordt er elke avond een witte veer op zijn hoofdkussen gelegd omdat de jongen gewetensbezwaren heeft om te gaan vechten in de oorlog. De schrijver meet zich geen oordeel aan maar doet verslag van de omstandigheden en de gevoelens van de jonge soldaten. Aan het front blijft de groep rekruten bijeen en vechten de jongens schouder aan schouder in de loopgraven. De totale waanzin van de strijd wordt niet uitvoerig beschreven, maar de enkele details die naar voren komen, zijn tekenend voor deze slachting. Eén voor één komen de jongens om in de stinkende en van luizen en ratten vergeven loopgraven. Ik heb het hier al eens eerder gezegd. John Boyne is een echte verteller. Hij observeert de gebeurtenissen en doet verslag. Rustig en soms in detail. De hoofdpersoon overleefd uiteindelijk de oorlog en gaat op zoek naar de zus van een medesoldaat om een pakketje brieven af te leveren dat hem is toevertrouwd. Dan blijkt onder meer dat het thuisfront geen idee heeft van wat de soldaten in de loopgraven hebben meegemaakt. Natuurlijk zijn de overlevenden van de oorlog helden, maar het leven gaat verder en al spoedig worden ze vergeten. De vooroordelen ten aanzien van mensen die gewetensbezwaren hebben tegen oorlog voeren en homoseksuelen blijven. Een boek zonder veel sensatie, maar met veel stof tot nadenken.
Titel: De witte veer.
Auteur: John Boyne.
Boeknummer Aangepast Lezen: a431231.
Dit is een boek dat niet vermoeit, maar wel boeit. (plagiaat). Het handelt over de grote invloed van de kerk. Met name de katholieke kerk, op het leven van mensen. De voorschriften, maar vooral de angst die de kerk zaait en uitbuit heeft veel invloed op de mensen die vóór 1960 leefden. De hoofdpersoon, hoewel voorbestemd om priester te worden, neemt het niet zo nauw. Hij leeft zijn leven meer als een vrolijke flierefluiter die het leven neemt zoals het komt. Nadat de katholieke kerk zich van haar bedriegerkant heeft laten zien trekt hij de wijde wereld in. Zijn avonturen worden heel luchtig en vrolijk beschreven en blijven het hele boek door aangenaam leesvoer. Het ruime en zeer rekbare geweten van de hoofdpersoon zorgen er voor dat er deuren voor hem open gaan, die hij echter zelf na enige tijd weer dichtslaat. Ondanks zijn avonturen en romances blijven twee herinneringen aan hem knagen. Twee liefdesrelaties uit zijn prille jeugd laten hem niet los. Eén met een meisje en één met een jongen. Een heel leesbaar en luchtig boek. Met hier en daar een verborgen verwijt aan de kerk.
Titel: De vliegenvanger.
Auteur: Ravelli.
Boeknummer Aangepast Lezen: a431697.
***
terug naar de inhoudsopgave
terug naar de beginpagina van Pointe
terug naar de beginpagina van de website